BLEND Architecten

Uitbreiding woning van de Turnhoutse School

Verbouwing - Beerse, 2010

Woning van Rompay is een ontwerp van Lou Jansen (lid van de Turnhoutse school) anno 1973. Zijn mathematisch opgebouwde woningen met strikt afgescheiden functies zijn exemplarisch voor de functionalistische benadering. Het is architectuur die te nemen of te laten is, uiterst rigide op vlak van aanpasbaarheid, opgevat als een in een vorm gegoten geometrisch organigram.
Wanneer de dochter van de initiële opdrachtgever anno 2009 andere verlangens en behoeftes blijkt te bezitten, dringt een uitbreiding zich op.

De originele woning is georganiseerd binnen een vierkant grondplan omsloten door vier identieke gevels waarin een centrale stervormige ruimte de leeffuncties herbergt. Op de hoeken zijn vier gelijke volumes ingevoegd met dienende functies (slapen, baden, garage en keuken). Een perfect geometrische compositie die tot in al zijn facet¬ten is doorgetrokken. In de kern van dit wiskundige schema zit een verhoogde zitruimte (af te sluiten van de andere leefruimtes met flexibele schuifwanden) dat als een soort podium hiërarchie oplegt.

In overleg met Lou Janssen werd de uitbreiding bovenop het gebouw voorzien, zodat de interne wetmatigheid van het oorspronkelijke volume niet aangetast wordt. Een trap die onder één van de lichtkoepels wordt geplaatst en nieuw schrijnwerk dat nauwkeurig naar de oude ramen werd ontworpen zijn de enige toevoegingen op het gelijkvloers.
De uitbreiding is een aanvulling op de logica van het functionalisme, vier identieke gevels omvatten een volume waarin heel secuur en volgens eenzelfde geom¬etrische logica als bij Janssen ruimtes worden afgebakend.