BLEND Architecten

Ontwerp B&B in een bestaande woning

Inrichting - Turnhout, 2017

Tijdens onze opleiding werd naar jaarlijkse goede gewoonte een uitstap georganiseerd naar Turnhoutse woningen van architecten, nu gekend onder de 'Turnhoutse School'. De woning van Paul Schellekens uit 1967 onderscheidde zich door huiselijkheid, warmte en vertrouwd materiaalgebruik zoals baksteen en hout. De fascinerende openheid van de ruimte van gelijkvloers tot nok, het gebruik van rood geschilderd meubilair en de purper ingeklede haardhoek waren 'eye-openers'.

De woning is eenvoudig van opzet, een zadeldak van maaiveld tot nok opgebouwd d.m.v. houten spanten kops afgebakend door 2 driehoekige exterieure baksteengevels en 2 identieke binnengevels waartussen de in- en uitkom en de interne trapcirculaties zijn voorzien. Rechts van de centrale toegang bevinden zich de leefruimtes, links de garages, bergingen en kinderslaapruimtes.

In 2017 werd de woning gekocht met het opzet een B&B te implementeren. Gezien de voor de hand liggende aanwezige deling kon de ingreep zich beperken tot het zorgzaam herdelen van de ruimtes door middel van weloverwogen gedetailleerd meubilair schatplichtig aan de initiële ontwerpintenties.

Er werden 3 gastenkamers georganiseerd waarvan het meubilair (kasten, zitbanken, bedden, schrijftafels) werd opgebouwd in zebrano-hout, de badruimtes zijn geheel opgebouwd uit wit composietmateriaal. Elke gastenkamer bezit een eigen kenmerkende stoffering in een primaire-kleur (rood, groen, blauw), de ontbijtkamer, in de nok van het gebouw, bezit geel meubilair in kunststofharsplaat cfr. de detaillering van het bestaande meubilair. Een beperkt aantal technische ingrepen waren noodzakelijk inzake hedendaagse eisen zoals  gebruiksgemak -mechanisatie van de  garagepoorten-  en energetische eisen zoals de isolerende dakkoepel en de dakvlakvesters. De toegevoegde draaiende raamvleugels in de bestaande houtkleurige ramen werden leesbaar ingevoegd door hun detaillering en kleuring.

Het is en blijft een aanbeveling de B&B te boeken om de  verrassende ruimtelijkheid en sfeer te kunnen ervaren!

website B&B Veado: www.veado.be

fotografie: evenbeeld.be