BLEND Architecten

Bouwen van een rijwoning

Nieuwbouw - Turnhout, 1994

Met een minimum aan middelen dient een woning ontworpen te worden voor een gezin met 2 kinderen. De woning heeft een gevelbreedte van 7,5m tussen twee scheidingsmuren met een zuidelijk georiënteerde voortuin.

Het gelijkvloers is één open ruimte afgeschermd met een wit metalen beglaasde voor- en achtergevel. In deze ruimte staan
3 gechromeerde kolommen dewelke de verdieping dragen en twee ingeschoven volumes. Eén volume bevat de trap en de
halfopen keuken, het tweede volume sanitair en berging. Dit tweede volume begrenst een buitenterras en levert vanuit de
binnenruimte twee perspectieven op de tuin op.
Het open gelijkvloers wordt aan de straat afgeschermd met wit gelakte geperforeerde metalen luiken, waarvan 1 module
voordeur is. Dit scherm laat onbeperkt zicht van binnenuit toe en schermt af vanuit de straat, het licht wordt diffuus.
De bovenverdieping is een metselwerkstructuur, waarbij de voorgevel is geperforeerd met ingebouwde glasstenen dewelke
zorgen voor diffuus licht en volledige privacy, de achtergevel bezit bandramen met zicht op het binnengebied. De badkamer
in wit metaalschrijnwerk, ingevuld met glas en spiegels, lijkt te zweven in een vide ter hoogte van de inkom.

fotografie: Evenbeeld.be