BLEND Architecten

Bouwen van een vrijstaande woning

Nieuwbouw - Merksplas, 2013

De opdracht voor deze nieuwbouwwoning bestaat uit een ogenschijnlijke tegenstelling: een sterk gecomprimeerd gebouw opheffen tot een majestueuze ruimtelijkheid.

Tegen een harde bakstenen kern (8,82×8,82×8,82m) dewelke 1,50m in het maaiveld wordt verzonken, worden metalen volumes opgehangen en gekoppeld. Achteraan terrassen, vooraan een carport.
Door de geheel beglaasde achtergevel kijken de 3 verdiepingsvloeren uit vanuit een verschillend hoogteperspectief op het landschap waardoor tuin en omgeving gedifferentieerd ervaren kan worden. De 3 verdiepingsvloeren worden verlengd op de achterterrassen.
De gegalvaniseerde metalen constructies ter hoogte van de plintramen aan de ondergrondse verdieping, het voorgevelframe van de carport en de zijdelingse afscherming van de uitlandige terrassen werden  uitgevoerd als een filigraan, een industrieel en ambachtelijk weefwerk voor vloeren en wanden zorgen voor afwisselende inkijk en uitkijk.

De kern van het gebouw is opgevat als een vrij centrum met zijdelings wandmeubels die alle functionele noodzakelijkheden vatten zoals keuken, zitbanken, bergkasten. De raampartijen in de zij- en voorgevel zijn omwille van bezinning weloverwogen diep geplaatst in de dikke gevel waardoor ze deel worden van het binnenmeubilair. Enkel de inkomdeur werd gelijk met de buitenzijde van het gevelparament geplaatst. De gebruikte baksteen is zilverwit, de ramen natuurkleurig geanodiseerd en de metalen constructies gegalvaniseerd.
Alle wandmeubilair van keuken, zitbanken, kasten, burelen zijn gefineerd in lariksdos.

fotografie: Evenbeeld.be