BLEND Architecten

Bouwen van een tweewoonst

Nieuwbouw - Turnhout, 2010

De dubbelwoning is gelegen aan de draaikom van het kanaal Dessel/Schoten tegenover de haven van Turnhout. Het gebouw verankert zich in de historische context van de plek daar waar zich voorheen de ALLARDfabrieken (staalgieterij) en de ANCOfabrieken (spaghetti) bevonden. Het kanaal werd eind 19eeuw aangelegd waarbij de uitgegraven grond zijdelings werd gestapeld waardoor de vaargeul deels OP het landschap komt te liggen en de beide jachtpaden langsheen het kanaal een uitzonderlijk reliëf veroorzaken in het vlakke landschap.
Het maaiveld van de bouwplek bevindt zich 2,5m onder het jaagpad naast het kanaal.

Doordat het perceel op het einde van de straat ligt wordt de dubbelwoonst, nu ingevuld als een woning met advocatenkantoor, ontworpen als een kopgebouw, als een baken dat de straat beëindigt en communiceert met de overkant van het kanaal.  De monoliete monochrome verschijningsvorm is ontworpen zowel vanuit de kenmerken van haar omgeving als het historische geheugen van de site.

Het gebouw is sober, dens en kernachtig door de uitgesproken diamantvorm in verschillende facetten. Gevels en dakvlakken worden niet apart behandeld maar dakvlakken worden gevel of omgekeerd door middel van een identieke staalbekleding . De natuurlijke oxidatie van het staal, wat het edel karakter doet evolueren in de tijd, verleent een bijzonder warme aardkleurige patine aan het volume middenin het groen en in de spiegeling op het wateroppervlak van het kanaal. Het gebruik van vlakke gevelplaten laten toe de schil zeer scherp te plaatsen overheen de aluminium raamkaders zodat het materieel buitenbeeld wordt beperkt tot twee componenten nl. staal en glas waarbij het glas diepliggend met schaduwvoeg komt te staan.

De organisatie van de ruimtes vindt plaats rondom een dubbele centrale spiraalvormige circulatie over 7 verdiepingen, dusdanig opgevat dat per niveau de hoogtes en breedtes van de ruimtes sterk variëren en hierdoor een gebruikshiërarchie als vanzelf ontstaat. De ontdubbeling van de circulatie laat verschillende scenario’s toe in het gebruik van de twee ingebouwde entiteiten nu ingevuld door een woning en een advocatenkantoor. Elke verdieping heeft een specifieke uitkijk op het landschap en het kanaal. Het daglicht penetreert diep in de woning geholpen door vides, binnenramen, daklichten.

De slaapruimtes bevinden zich halfondergronds en blijven koel in de zomer, de noordgevel is nagenoeg gesloten, de leefruimtes zijn via de tuinkamer gericht naar de haven. De tuinkamer als verlenging van de woonvertrekken (biedt een intern uitzicht op de 5 verdiepingen), kan geheel betrokken worden bij het water overheen de openbare weg dit door het openen van de schuivende grote raamvlakken die verdwijnen achter de stalen gevelbekleding.

fotografie: Evenbeeld.be