BLEND Architecten

Bouwen van een atelier woning

Nieuwbouw - Brasschaat, 2006

Deze atelierwoning voor een schilder ligt op de grens van het centrum van Brasschaat, in een traditionele verkaveling. Een intelligente interpretatie van de conventionele bouwvoorschriften voor kroonlijst en dakhelling leidt tot dit verbazend robuust volume. Het gebouw is smal en diep (acht bij achttien meter) waardoor de zijtuinstrook een effectieve belevingswaarde krijgt en tot een soort buitenkamer verwordt.

Het vlinderdak opent de woning aan voor- en achterkant onder het bladerdek van de eeuwenoude eiken en beuken. Deze omvangrijke lichttoetreding is optimaal voor het schildersatelier op het noorden en op het zuiden voor de woning. Binnenin verspreidt het licht zich doorheen transparante lichtplafonds, wanden en geprefabriceerde tussenvloeren, waardoor het uiteindelijk gelijkmatig diffuus verstrooid het centrum van de woning bereikt.

De buitenmuren bereiken een dikte van tweeënvijftig centimeter. Dit brengt de mogelijkheid tot een optimale klimaatbeheersing met zich mee en hierdoor kunnen alle buitenramen en –deuren voorzien worden van slagluiken, kantelend in de muurdikte. Op die manier wordt de interne muuroppervlakte voor het ophangen van kunstwerken tijdens vernissages vergroot.

fotografie, met uitzondering van foto balkon: http://evenbeeld.be